Aspi's

Leeftijd: 
5de middelbaar

Wie zijn ze

Aspi’s zijn opgroeiende adolescenten met hier en daar nog een aantal ‘puberkantjes’.  Op lichamelijk vlak zijn ze al een tijdje geslachtsrijp.  Hun uiterlijk is belangrijk, maar daar hoeven ze geen populariteit meer mee te winnen.  Ze zijn vooral op zoek naar hun eigen stijl en hoe ze die tot uiting moeten brengen.
Ze tasten graag hun grenzen af in relaties, van zichzelf en hun omgeving.  Ze willen ‘iemand’ zijn in de wereld, maar dat betekent niet altijd dat ze ook al heel wat verantwoordelijkheid willen dragen.

Ze nemen vaak een ongenuanceerd standpunt in, maar dat verandert gemakkelijk wanneer je met hen in dialoog treedt.  Dat gebrek aan nuance kan het gevolg zijn van onwetendheid.  Ze kijken op naar mensen in hun omgeving die ouder zijn en naar wat zij bereikt hebben.  Aspi's nemen die idealen over in hun zoektocht naar zichzelf, zonder stil te staan bij de achtergrond. Anderzijds kan het gewoon een manier zijn om hun gesprekspartner uit zijn of haar kot te lokken en dus een discussie op gang te brengen.

Aspi's zijn ontzettend leergierig, ze hebben heel wat idealen, maar staan open voor discussie.  Een aspiploeg stelt zich bijvoorbeeld vragen bij de manier waarop hun Chirogroep werkt.  Naar het einde van de adolescentie toe worden ze toleranter en beseffen ze dat de dingen vaak makkelijker gezegd zijn dan gedaan.  Je moet die idealen en kritiek niet als nutteloos beschouwen.  Ze zijn een belangrijke oefening om zaken te durven en te willen overdenken.
Aspi's zijn zich in ieder geval veel bewuster van wat er in de wereld gebeurt, en op basis hiervan ontwikkelen ze langzaam maar zeker hun eigen waardenschaal.  Stilaan hebben ze ook een levensplan en een levensdoel voor ogen.